Aš, kaip tikras lietuvis, labai mėgstu dalinti patarimus kitiems. Tam net ir skyrių atskirą turiu – „Patarimai„. Ir kai nerašau apie taip mėgstamas sriubas – dalinu naudingus (ir nelabai) patarimus. Net ir šis įrašas bus ne apie sriubas. Maža to  – jis labai supykdys maisto pramonės gamintojus, nes aš jums papasakosiu tai, kas jiems labai nepatiks.

Viso šio įrašo ašis paprasta: aš jus išmokysiu pasigaminti kadaise lietuvių taip mėgtas ir dabar pamirštas „pikantiškas” salotas. Kodėl nemėgstamas? Nes jos subanalintos, suvulgarintos, nuvalkiotos ir pažemintos. Maža to – jose kaip kaip padažas naudojamas majonezas, kuris šiais, sveiko gyvenimo būdo laikais. yra BLOGIS!!!, nu. Tik štai kame yra visų nesusipratimų priežastis: pikantiškos salotos nuvertintos, nes niekas ne(be)moka jų dorai pagaminti, o ir pats majonezas nėra toks didelis priešas, jeigu viską darysit protingai. Dar vis skaitote? Gerai, nes toliau bus tik įdomiau.

Visų pirma: pikantiškas salotas, tikrai gardžias ir tokias, kurias liaupsins (!!!) jūsų svečiai galima pagaminti greičiau nei per pusvalandį. Antra – jos bus nebrangios, bet labai sočios. Ir pagaminamos itin paprastai. Pradėkime: jums reikės puskiečio fermentinio sūrio. Puskilogramio. Rinkitės sūrį viename gabale ir geriau sveriamą – taip jis bus pigiausias ir nemokėsite už pakuotę bei susmulkinimą, todėl galėsite nusipirkti gardesnio ir kokybiškesnio. Dar jums reiks 4 kietai virtų kiaušinių. Kaip virti kiaušinius jūs tikrai žinote, todėl nemokysiu – išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Kol kas viskas paprasta. Dabar imkimės salotų gamybos – susmulkinkime sūrį. Ir čia jau svarbu: ar salotos bus šlapias glitus jovalas, ar tirpstančios burnoje priklauso nuo to, kaip bus susmulkinti produktai. Sutikite, kad tarkuotų ir pjaustytų tų pačių maisto produktų skonis skiriasi. O žinote kodėl? Nes skiriasi jų tekstūra. Dar ir dėl tos priežasties smulkiai pjaustyti produktai bus skanesni, nei pjaustyti stambiais gabalais. Ir skanesni, nei tarkuoti. Pjaustymas produktus išlaiko standžius, tarkavimas juos suminkština. Kada bus tikrai skanu? Kai visų produktų minkštumas ir dydis bus panašus. Tai nėra absoliuti tiesa, bet ji tinkama labai daugeliui virtuvės atvejų.

Paimkite taip vadinamą „burokinę” tarką. Ji nėra ta tarkutė, kuri iš parmezano sukuria sūrio pūką, bet stambesnė, nors akučių forma panaši:

Ir štai per ją sutarkuokite sūrį. Ne ne ne! Ne taip 🙂 Pabandykit ne taip, kaip esate įpratę, o kiek kitaip: pridėkite sūrio kraštą prie tarkos viršaus, braukite švelniai spausdami iki apačios ir tada atitraukite sūrį nuo tarkos. Vėl priglauskite sūrį prie tarkos tik viršuje. Ir toliau tokiais pusračiais – ilgai prispaudę žemyn, atitraukiam – viršun, prispaudžiam. Matot skirtumą? Taigi. Šie ilgi sūrio makaronai yra nesuglebę, atrodo visai kitaip ir jų skonis kardinaliai pakeis salotų rezultatą. Beriam sūrį į didelį dubenį.

Dabar eilė kiaušiniams. Juos irgi galite perleisti per tarką. Tačiau jeigu turite įgūdžių ir kantrybės – supjaustykite mažais kubeliais. Pastangos atsipirks ir salotos bus įdomesnės. Susmulkinot? Berkit į dubenį pas sūrį. Kas liko? Česnakas ir majonezas. Taip taip, tas pats labai nesveikas baubas, kurio puslitrinis indelis kainuoja gerokai virš €3. Ai, dar kantrūs žmonės su šluotele pasigamina naminio majonezo – aha, man pasakojo: ten dideliame bliūde suki masę su šluotele, kita ranka plona srovele pili aliejų, o jei paskubėsi pilti – išsisluoksniuos ar išsivers ir ten… meh… 🙁 Bjauru net klausyti.

O… eee… jūs namuose turite blenderį? Tai toks rankinis elektrinis malūnėlis su siauru ir piktu antgaliu, atrodo panašiai taip:

Turit? Labai gerai. Prie jo buvo toks indelis? Dar geriau! Ai, neturit indelio? Bet turit tuščią puslitrinį stiklainį ar alaus bokalą! 😉

Statote jį ant stalo (indelį, ne blenderį) ir įmušate vieną šviežią kiaušinį. Beriate ant jo 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir šaukštelį garstyčių. Dar įmetate dvi stambiai pasmulkintas česnako skilteles. Pilate 150 – 200ml rapsų aliejaus (jis pigiausias ir neutraliausias savo skoniu bei aromatu). Dar įspaudžiate šlakelį citrinos ar laimo sulčių. Dabar įkišate darbinį blenderio galą į visą šią masę, įjungiate ir garsiai suskaičiuojate iki keturių. Išjungiate. Pakeliate šiek tiek aukščiau (iki masės viršaus), vėl įjungiate ir suskaičiuojate dar iki dviejų. Vienas – du. Stop.

Ištraukit blenderį ir paragaukit ant jo prikibusios baltos masės. A? Aaaa…? Taigi! Ta balta masė yra pats tikriausias naminis majonezas su česnaku, kurį norėsite valgyti vieną. Maža to – jame nėra jokių ‘E’, jis absoliučiai sveikuoliškas ir jo savikaina mažiau nei €0,5. O žinote kame visas žavesys? Jūs pasigaminote tikro majonezo vos per 6 sekundes be jokio vargo ir tai visada pavyksta. Absoliučiai visada. Greita, gardu, sveika ir bedieviškai pigu. Ar tebenorite ten to, pirktinio, iš miltelių ir krakmolo? 😉

Siekdamas būti objektyviu turiu pastebėti – majonezas gavosi česnakinis ir standus. Taip yra todėl, kad mes jį gaminome specialiai pikantiškoms salotoms. Ir nušovėm du zuikius vienu šūviu: jūs turit labai gardaus ir pigaus majonezo, bei jums nereikėjo vargti su česnako skiltelių smulkinimu. Maža to, skiltelės tolygiai pasiskirstė padaže, suteikė jam reikiamo pikantiškumo, bet niekur nenukris gabalėliais ir tai reiškia, kad neskaudės skrandžio ir nesmirdės iš burnos. Jis tiesiog neerzins skrandžio gleivinės ir neužstrigs tarp valgančiojo dantų. Win – win! 🙂 Norit majonezinio padažo Nicos salotoms? Darykit viską taip pat, tik nedėkite česnako, o kai suplaksit majonezą – įpilkite šiek tiek rasalo iš marinuotų agurkėlių stiklainio. Jis suskystins majonezą ir suteiks agurkiško aromato.

Majonezą sukrėskite į dubenį pas sūrį ir kiaušinius ir švelniai, atsargiai išmaišykite taip, kad viskas susimaišytų, bet nesukristų į gniutulą. Viskas – pikantiškos salotos pagamintos. Ką dabar galite padaryti blogiausia? sukrėsti viską į švarų dubenį, papuošti petražolių šakelėmis ar alyvuogėmis ir padėti ant stalo. Kodėl? Nes pikantiškos salotos yra sotus užkandis, kurių reikia vos – vos. Ką galima padaryti? Nupirkti krekerių ir ant jų uždėti po šaukštelį šių salotų bei išdėlioti plačioje lėkštėje ar padėkle – taip gausite vieno kąsnio užkandėles, kurios bus vakarėlio hitas ir dings pirmos. Netikite – pabandykite, juk niekuo nerizikuojate 😉

Apibendrinkime: pikantiškos salotos gali būti gardžios, jeigu žinosime kaip tinkamai jas pagaminti. Gardaus užkandžio paruošimas neprivalo būti brangus ar trukti ilgai. Ir esminis dalykas: majonezas nėra nesveikas padažas. Tiesiog pasigaminkite jį patys – tai ir kainuos pigiau ir užtruks kur kas trumpiau, nei nubėgti iki artimiausios parduotuvės.

Šis patiekalas tinkamas KETO dietai.

p.s. iliustracijos ne mano, skolintos iš internetų, naudojamos šventai tik edukaciniais tikslais.