Sofrito yra kulinarinis reiškinys, kuris populiarus šalyse, kuriose kalbama ispanų, italų arba portugalų kalbomis. Iš esmės sofrito yra aromatingų daržovių skoninė bazė tolimesnių patiekalų gamybai, toks savotiškas paruoštukas. Minėtų kalbų šalyse tokius paruoštukus gamina, kad „būtų kai reikia po ranka”, o mes galima juos gaminti tada, kai galime – kaip antai dabar, įsibėgėjus rugpjūčiui, kai pilna nebrangių, bet skanių ir šviežių daržovių. Bet apie viską – iš eilės.

Skirtingose šalyse ir skirtingose tų šalių namų virtuvėse sofrito gaminamas gan skirtingai. Esmė – smulkiai pjaustytos, arba maltos, arba (nes dabar jau turim kuo) blenderiu smulkintos daržovės ir žolelės, kurios švelniai pakaitinamos ant alyvuogių aliejaus, idant atskleistų savo kvapą ir skonį. Vėliau jos gali būti laikomos šaldytuve apie savaitę, šaldomos šaldiklyje ateičiai arba naudojamos iškart padažams gaminti (kaip bazė) arba troškiniams bei ryžių patiekalams gardinti.

Modernioje ispanų virtuvėje sofrito (ispanišaki tariama „so’frito” gaminama iš česnakų, svogūnų, paprikų, pomidorų, prieskoninių žolelių ir kaitinama ant (be abejo) ispaniško alyvuogių aliejaus.

Klasikinės proporcijos: 1 česnako galva (nuluptos skiltelės), 2 vidutinio dydžio svogūnų galvos, nuluptos, 1 raudonoji paprika be sėklų ir kotelio, 2 žaliosios paprikos be sėklų ir kotelių, 2 dideli, gerai sunokę pomidorai, pluoštelis kalendrų lapelių, pluoštelis petražolių lapelių.

Paruošimas be galo paprastas: viską dedam į blenderio indą ir sumalam iki pesto konsistencijos. Gali reikėti šlakelio vandens ar aliejaus, jei nesimala. Žiupsnelio druskos, jei laikysime šaldytuve. Galima užšaldyti kubeliais ir saugoti šaldiklyje pusmetį ar ilgiau. Minkštą (neužšaldytą) mišinį kaitiname ant vidutinės ugnies su šiek tiek aliejaus 2-4 minutes, toliau naudojam pagal užmanymą.

Italijoje soffritto (tariama sof’fritto) gaminamas iš smulkinant svogūnus, česnakus, morkas ir salierų stiebus –  susmulkinus vadinama battuto, pakaitinus iki 5min. aliejuje tampa soffritto ir naudojamas padažams gaminti. Pavyzdžiui soffritto Italijoje gali būti kaip bazė bolonijos padažui gaminti.

Lotynų Amerikos šalyse sofrito gaminamas panašiai kaip Ispanijoje, naudojamas kaip bazė gardinant troškinius su pupelėmis ar ryžiais, pavyzdžiui tokiam patiekalui kaip ropa vieja.

Tikiuosi, kad šio paruoštuko esmę supratote, o norint detalių jų visada rasite internetuose.

Kodėl apie tai rašau? Nes dabar jam sezonas. Pasipylė vietoje užaugusios gardžios ir šviežios dažovės, jau nurauti svogūnų ir česnakų derliai, bazilikai, kalendros ir petražolės užaugo iki pat kuplių krūmų dydžio. Dabar yra metas ruošti tokius gaminius kaip sofrito ir juos šaldyti žiemai, arba valgyti kaip tik dabar.

Ruoškit, šaldykit, mėgaukitės žiemą gardindami jais sriubas, troškinius ir kitus žiemiškus patiekalus. Ką žinai – gal ta bus naujas skonių akcentas jūsų namų virtuvėje?