Savaitgalį apturėjau kulinarinį nuotykį. Mūsų bendruomenės FB puslapyje viena moteris paskelbė, kad parduoda lietuvišką jautieną, kurią augina jos tėvai. Parašiau, kad pirkčiau kaulų sultiniui. Pamaniau – gera proga išsivirti sodraus jautienos sultinio ir pasigaminti vieną kitą guodžiantį patiekalą vėsaus rudens paguodai. Susirašėme privačiai, sutarėme dėl atsiėmimo. Atvykus pas ją kiek įsikalbėjom. Pasirodo jautieną mėsai augina jos tėvai (matyt pieno ūkis tapo nuostolingas ar šiaip bando prisidurti papildomų pajamų) ir bando prekybą jautienos mėsa. Paėmiau sunkų krepšį su kaulais ir atsisveikinome.

Parvažiavus namo pradėjau rūšiuoti kaulus ir supratau, kad jie tikrai dar pradedantys pardavėjai ir dar nėra labai apsukrūs. Ant kaulų buvo didelis kiekis mėsos, nemaža kaulų dalis buvo mėsingi šonkauliai, sukapoti sprindžio dydžio gabalais. Pamaniau – nuodėmė būtų juos suvirti į sultinį ir nutariau slow-cookinti. Iš anksto užbėgant išvadoms rezultatas buvo itin vykęs, todėl nutariau gamybos patirtį aprašyti čia.

Taigi, visų pirma šonkaulius parai užmerkiau sūryme proporcijomis 1l vandens – 2 šaukštai druskos – 1 nepilnas šaukštas cukraus. Ir palikau lauke, ten dabar tinkamai vėsu.

Vakare nukošiau šonkaulius, nusausinau.

Ant viryklės didžiausio degiklio nustačiau maksimalų galingumą ir uždėjau metalinę kepimo formą, pašlaksčiau aliejumi ir kai ji labai stipriai įkaito sudėjau šonkaulius.

Šonkaulius apkepiau iki dailaus rusvumo iš visų pusių, pabarsčiau maltais juodaisiais pipirais. Įdėjau per pusę perpjautą česnako galvą (kitą kartą įdėti ir šakelę rozmarino – pastaba sau).

Supyliau pusę butelio raudono itališko vyno, šiek tiek nugarinau ir dar užpyliau 500ml jautienos sultinio, kad kaulai būtų apsemti iki pusės.

Kai sultinys ėmė burbuliuoti – užgesinau ugnį ir formą sandariai uždengiau maistine folija bei pašoviau į +170C orkaitę 2,5 valandoms.

Po šio laiko išėmiau formą iš orkaitės, nudengiau ir leidau pravėsti 10min.

Šonkaulius pateikiau su bulvių koše ir gardžiais, vasarą užraugtais agurkėliais.

Rezultatas pranoko lūkesčius. Skonis buvo ryškus, intensyvus ir turtingas. Mėsa byrėjo nuo kaulų ir tirpo burnoje.

Paprastas, nebrangus, lengvai pagaminamas patiekalas. Ir kartu labai prabangus savo skoniu.

Ką daryti, jei jūsų viryklė nėra dujinė ir negalite apkepti šonkaulių kepimo formoje? Kepkite didelėje keptuvėje, viską dėkite į kepimo indą, vynu nuplaukite keptuvės dugną ir supilkite ant šonkaulių su sultiniu. Orkaitėje tuomet gaminkite 3 valandas (papildomas laikas idant viskas sušiltų). Tikiu, kad rezultatas bus labai panašus.

Formoje esantį skystį galima nukošti per sietelį ir pateikti kaip sodrų mėsišką padažą.

Štai taip kartais visai eiliniai ir paprasti dalykai tampa labai nepaprastais. Nepraleiskite įdomių progų! 🙂