Pernai jau gyriausi, kad nusipirkau daugiafunkcinį elektrinį puodą – keptuvę ir labai apsidžiaugiau jo galimybėmis. Šiemet ir toliau tęsiu eksperimentus su šiuo puodu ir atrandu naujus kulinarinius horizontus. Štai, kad ir dabar – na nenusisekė vasara. +10C ir gūsingas vėjas su lietumi nėra tai, ko norėtum birželio pradžiai. Ir štai tokiomis dienomis ūpą pataiso ir sielą sušildo paprastas, bet guodžiantis maistas. Aš pasirinkau keptos vištienos sriubą. Ne, ji pradžioje buvo šviežia, bet gamybos būdas sriubai kiek kitoks, nei esame įpratę – pradžioje aš vištieną apkepiau, ir jau po to viriau. Be to sriubai naudojau vištos nugarėles ir kakliukus – tai tos kūno dalys, kurios turi daug tarpkaulinių jungiamųjų audinių, o tai reiškia, kad sultinys gavosi ryškus ir labai gardus. Ir viskas pagaminama gana paprastai.

Keptos vištienos sriuba

  • 2 vištų nugarėlių
  • ~400g. vištienos kaklelių
  • 2 svogunų
  • 2 morkų
  • 4 bulvių
  • 3 pomidorų
  • 200g trintų konservuotų pomidorų arba 2 šaukštų pomidorų pastos
  • 1,5-2l vandens
  • druskos, pipirų, lauro lapų - prieskoniai
  • kapotų petražolių lapelių ir 2 kapotų česnako skiltelių - pagardams
  • šlakelio aliejaus arba sviesto apkepimui
  1. Įkaitinam multifunkcinį puodą iki maksimalios temperatūros: +200..+240C
  2. Nugarėles ir kakliukus nuplaunam, nupjaustom perteklinius riebalus ir odą, nugarėles perpjaunam pusiau.
  3. Mažais kubeliais susmulkinam morkas ir svogūnus.
  4. Pilam į puodą aliejų ar sviestą, ant jų oda žemyn dedame nugarėles, šalia sudedam kakliukus.
  5. Apkepam, kol ima skrusti, apverčiam ant kitos pusės. Užberiame svogūnais ir morkomis.
  6. Paliekam kepti, tuo metu nulupam bulves, nuplaunam pomidorus.
  7. Susmulkiname stambiais kubeliais. Pamaišome puodo turinį.
  8. Beriame bulves ir pomidorus, supilame trintus konservuotus pomidorus arba pastą.
  9. Pasūdome, papipiriname, užpilame vandeniu, kad apsemtų produktus, dedame lauro lapus.
  10. Uždengiame dangčiu, palaukiame kol užvirs ir sumažiname puodo t iki +110...+120C (kad turinys neskubriai virtų).
  11. Po valandos puodą išjungiame, suberiame kapotus petražolių lapelius ir smulkintą česnaką. Leidžiame pabręsti 10-15min.
  12. Pateikiame, jei yra noro - papildomai užbarstome kapotais žalumynais.

Sriuba paprasta, nebrangi, tačiau ryški ir labai gardi. Ypač jeigu naudosite naujo derliaus dar visai nedideles šviežias morkytes ir bulvytes. Kaip tik tai, ko reikia vėsiai vasaros dienai.

Multifunkcinį puodą pateikiau kaip pavyzdį, ir jis tikrai nėra privalomas. Viską galima pasigaminti paprastame puode ant eilinės viryklės. Tiesiog pradžioje puodas turi būti ant maksimalios kaitros ir atidengtas, o virimo metu – ant minimalios ir uždengtas. Mat esmė paprasta – pradžioje mes vištieną apkepame, vėliau lėtai troškiname.

Viskas, dabar pasidėkite šalia kalną servetėlių ar rankšluosčių, mat jų reikės kakliukų bei kauliukų valgymo metu, ir šliurpkite į sveikatą! 🙂