O jums būna taip, kad sekmadienio vakare, po intensyvaus savaitgalio, kuomet visko išragauta, skrandis išsitampė, nebesinori nieko (sudėtingo), virtuvėje ilgai gaišti nesinori, bet valgyt norisi? Ir man taip būna. Bet dar nesinori prisikišti ant nakties greito šlamšto, kuris akmeniu guli iki ryto. Tokiais atvejais aš gaminu paprastus, lengvus ir skrandį raminančius patiekalus, kurie ir pamaitina ir neapkrauna ir paruošiami greitai.

Vienas iš tokių patiekalų yra daržovių šiupinys. Tai sodri, bet kartu lengva, tiršta troškintų daržovių sriuba.

Daugumos šiupinių ruošimo taisyklė paprasta: sudėk į puodą viską ką turi reikiama tvarka, kad pabaigoje viskas būtų pagaminta vienu metu. Taip elgiuosi ir šį kartą – iš šaldytuvo traukiu viską, ką turiu ir buriu būsimą patiekalą.

Tokių patiekalų gamybai turiu nuostabų troškintuvą. Tai tokia didelė ir plati keptuvė su dviem rankenomis ir storu stikliniu gaubtu, kuris uždaro visus kvapus ir garus troškintuvo viduje. Ant nedidelės ugnies jame viskas iš ties troškinasi savo sultyse ir garuose. Taip pagaminti patiekalai išlieka maistingi ir aromatingi, bet kartu būna lengvi, nes jų gamybai nereikia daug riebalų.

Taigi, troškintuvas ant vidutinės ugnies, pilu šlakelį alyvuogių aliejaus. Beriu sukapotą svogūno galvą ir tris smulintas česnako skilteles. Kai jie pradeda skleisti savo aromatus – beriu mažais kubeliais pjaustytą morką. Šakniavaisius verta apkepti, jų skonis būna geresnis. Šaldiklyje visada šaldytų šparaginių pupelių ir žaliųjų žirnelių – beriu ir juos, po dvi saujas. Jiems apšilus beriu stambiai kapotas šviežias bulvikes – su lupena, tik nuplautas, ir gan stambiai supjaustytą saldžiąją papriką. Mano brangiausioji nevalgo paprikos, o aš atsisakiau bulvių, todėl bus lengviau atsidalinti 🙂

Jeigu ko nors neturite ar nemėgstate – viską galima pakeisti tomis daržovėmis, kurias mėgstate. Čia tiks ir konservuotos pupelės, kukurūzai, avinžirniai. Yra provansietiška šio šiupinio versija, kai naudojami ir makaronai.

Dabar ant viršaus tolygiai užbarstau ketvirtį nedidelės smulkintos juostelėmis šviežio kopūsto gūžės ir supilu litrą sultinio. Tiks bet kuris jūsų mėgiamas. Aš naudoju jautienos sultinį, kuriame ištirpdau valgomąjį šaukštą pomidorų pastos – tai suteikia papildomo intensyvumo. Jeigu norite visai paprastos, lengvos, vegetariškos versijos – galite pilti daržovių sultinį ar tiesiog verdantį vandenį. Uždengiu troškintuvą gaubtu ir palieku ramiai burbuliuoti ~10min.

Po 10min sūdau, pamaišau, ragauju ar užtenka druskos. Šiuo metu bulvės jau ima minkštėti. Beriu kapotus prieskoninius žalumynus: krapus, baziliką, svogūnų laiškus. Jeigu naudojate grybus – užbarstykite čiobrelio, jis suteiks šiupiniui papildomų miško natų. Dar 5min. ir užgesinu ugnį. Dangčio nenudengiu, leidžiu šiupiniui šiek tiek pabręsti.

Šiupinį į stalą nešu su visu troškintuvu. Ir tik ten nudengiu dangtį, kad kambarį užpildytų šiupinio aromatai, kurie pažadins apetitą ir apgaubs namus jaukumu.

Šią sriubą tinka užbalinti neriebia grietine ar natūraliu jogurtu. Lengvas, guodžiantis patiekalas, puikiai tinkanti po ilgo ir spalvingo savaitgalio.