Ruduo – troškinių metas. O vienas iš geriausių produktų derinių, kurie tinka ir papildo vienas kitą, yra kiauliena ir obuoliai. Obuolių rūgštelė suminkština mėsą, suteikia balanso gan sočiam ir kartais riebokam mėsos pagrindui. Kartu tai ir papildomas gaivumo pojūtis, valgant mėsą su troškintais obuoliais. O jei visa tai dar papildyti keliomis, būtinomis troškiniams, šakninėmis daržovėmis ir šviežiais ar šaldytais bei atitirpintais grybais – galima sukurti labai guodžiantį patiekalą.

Kaip tik apie tokį ir noriu jums papasakoti – kiaulienos troškinį su obuoliais, obuolių sidru, miško grybais, grietinėle ir nelabai įmantriais prieskoniais. Viskas kaip visada bus paprasta, aišku ir lengvai pagaminama.

Kiaulienos troškinys su obuoliais ir grybais

  • 1kg kiaulienos mentės ar kumpio, supjaustyto gabaliukais troškinimui
  • 500g. miško grybų arba pievagrybių
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 3 česnako skiltelės
  • 2 šaukštai miltų
  • 1 stiklinė sauso, natūralaus obuolių sidro
  • 200ml riebios grietinėlės
  • 1/2l naminio vištienos sultinio
  • 3 dideli rudeniniai obuoliai
  • druskos, pipirų
  • aliejus kepimui
  • kapoti petražolių lapeliai pateikimui
  1. Storadugniame puode įkaitiname aliejų ir iki rudumo apkepame kiaulieną
  2. Suberiame kubeliais pjaustytus svogūną, česnakus ir morką ir apkepame 5min.
  3. Suberiame smulkintus grybus, apkepame kartais pamaišydami, kol išgaruos grybų skystis
  4. Barstome druska, maltais juodaisiais pipirais ir miltais, gerai viską išmaišome, idant miltais apsiveltų visi produktai.
  5. Maišydami pakaitiname dar minutę - kitą, kad miltai kiek paskrustų ir supilame sidrą, mentele nugramdome viską, kas prikibo prie dugno.
  6. Supilame sultinį, įmaišome, palaukiame kol užvirs ir uždengę dangčiu pašauname į +160C orkaitę 90min.
  7. Tuo metu 2 obuolius supjaustome stambiomis skiltelėmis be sėklų ir sėklalizdžių.
  8. Praėjus nurodytam laikui išimame puodą, supilame grietinėlę, suberiame smulkintus obuolius, išmaišome ir dar 20min. pašauname į orkaitę.

Viskas, troškinys pagamintas. Belieka jį išimti iš orkaitės ir leisti pailsėti, tuo tarpu galima pasiruošti jo pateikimui.

Išvirkite bulvių košės su daug sviesto ir pieno taip, kad ji būtų turtinga savo skoniu. Juk mokate virti bulvių košę? 😉

Likusį obuolį supjaustykite labai plonomis skiltelėmis, smulkiai sukapokite petražolių lapelius. Pateikimo metu didelės lėkštes centre padarykite bulvių košės areną, į kurią dėkite troškinį, apliekite jį padažu, ant viršaus uždėkite šviežių obuolio skiltelių ir pabarstykite kapotais petražolių lapeliais. Patiekite.

Lengvas, burnoje tirpstantis, guodžiantis sezoninės virtuvės patiekalas, kuriam net nereikia garnyro. Visa paletė obuolių padažo skonyje – tiek troškintų, tiek papildytų sidro detalėmis.

Beje, gali būti, kad neturėsite tikro, sauso obuolių sidro. Bet gal būt turite naminių obuolių sulčių? Tų tikrų, ne iš koncentrato su pridėtiniu cukrumi? Tada irgi tiks, naudokite. Bet sausas sidras būtų tobula. Kaip ir sultinys – nepatingėkite jo išsivirti iš anksto. Na o su grybais belieka pasirinkimas pagal galimybes. Aš turėjau prabangos šiemet prisirinkti baravykų, kuriuos apviriau, vakuumavau ir užšaldžiau. Jie nuostabiai tiko šiam troškiniui. Neturite savo rinktų grybų – pirkite pievagrybius, jie gal būt neturės to turtingo miško aromato, bet vis tiek tiks. Juk grybai čia tik papildas, esmė – kiaulienos ir obuolių (plačiąja jų taikymo prasme) derinys.

Iš recepte paminėtų maisto produktų sočiai pamaitinsite 6 alkanus valgytojus.

Skanaus! 🙂