Būna toks nemalonus metų laikas, kai šaltus orus keičia šilti ir vėl pašąla, kai pasninga ir ima lyti, kai aplink pasigirsta čiaudėjimas ir nosies šniurkščiojimai, o TV pasipila vaistų reklamos. Tai sezoninių peršalimų ir kitokių nemalonių ligų metas. O ir sirgti yra itin nemalonu – nėra sveikatos, bėga nosis, prapuola apetitas ir atrodo, kad viskas blogai ir niekam nebelieka jėgų. Tada gelbsti daug žolelių arbatos, medus ir artimųjų rūpestis bei meilė. Pamenu, kai sirgdavau vaikystėje mama man virdavo vištienos sultinį, kurį gardindavo ryžiais ar šakninėmis daržovėmis. Tada, kai nesinorėjo net saldumynų, ši sriuba buvo tartum mažas stebuklas – ji buvo labai gardi, lengvai suvalgoma, suteikianti jėgų ir net atrodo, kad buvo šiek tiek gydanti. Jeigu ir jūsų namiškiai šiuo metu kenčia kamuojami gripo ar virusinių ligų – išvirkite jiems naminės vištienos sriubos, kuri suteiks jiems jėgų ir pakels ūpą.

Naminė vištienos kukuliukų sriuba su ryžiais

  • 2l naminio vištienos sultinio
  • 1 svogūnas
  • 1 morka
  • 2 saliero stiebkočiai
  • sauja ryžių
  • šluotelė petražolių lapų
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  • Vištienos kukuliukams: 500g vištienos mėsos, 80g miltų, druskos ir pipirų
  1. Išvirkite naminio vištienos sultinio (receptą rasite skiltyje 'sultiniai').
  2. Kol verda sultinys paruoškite vištienos kukuliukus: sumalkite vištieną, pasūdykite, papipirinkite, pabarstykite smulkiai kapotomis petražolėmis ir miltais.
  3. Viską labai gerai išmaišykite ir formuokite nedidelius mėsos rutuliukus, juos sudėkite į lėkštę ir padėkite į šaldytuvą atvėsti bent 1/2 valandos.
  4. Smulkias kubeliais supjaustykite svogūną, morką ir salierus.
  5. Puode įkaitinkite aliejų ir berkite daržoves, pakepinkite 3-5min. kol svogūnai ims gelsti
  6. Pilkite sultinį, berkite ryžius, užvirkite ir virkite ~10min.
  7. Atsargiai sudėkite kukuliukus į puodą, palaukite kol sriuba užvirs ir virkite dar 10min.
  8. Paragaukite ir pasūdykite jei reikia. Nukaiskite.
  9. Užbarstykite likusiomis kapotomis petražolėmis ir uždenkite dangčiu. Leiskite pabręsti 10-15min.
  10. Pateikite dubenėliuose aukštais kraštais.

Kaip jau supratote kertinis šios sriubos akcentas yra naminis vištienos sultinys. Jokie paruoštukai iš kubelių čia netiks. Beje, nebūtina naudoti šviežią vištą – kuo puikiausiai tiks ir šaldyta. Arba net ne višta, o tiesiog jos dalys: kakliukai, nugarėlės, sparneliai. Todėl jeigu šalia namų esančioje parduotuvėlėje nerasite vištos, tuomet užmeskite akį į šaldytuvus – ten visada būna šaldytos vištienos.

Gamindami kukuliukus turėkite kantrybės ir atsargumo. Jų sudėtis paprasta, todėl jie gana prastai sulimpa ir gali greitai subyrėti. Na ir nepamirškite petražolių – jos kaip prieskonis čia groja pirmu smuiku. Man sunku būtų rasti kitą, taip su vištienos sultiniu derančią, prieskoninę žolelę kaip petražolė. Ir jeigu taip nutiko, kad neradote petražolių – bandykite ją keisti šviežiais krapų lapeliais arba smulkiai kapotais laiškiniais česnakais.

Sriuba paprasta, bet imli darbui bei paruošimo laikui. Tačiau ji to verta. Palepinkite savo sirguliuojančius namiškius šia maistinga ir lengva sriuba ir pamatysite – jie ims sveikti kur kas sparčiau. Juk meilė ir dėmesys yra pusė gydymo proceso sėkmės.