Yra sriubų, kurios gardžios bet kuriuo metų laiku. Ją mėgs visi kada bevirtum. Tačiau didžioji sriubų dalis yra priklausomos nuo sezoniškumo. Ir joms gaminti skirtas vienas ar kitas metų laikas. Todėl, kad tuo metu joms reikalingi produktai yra patys šviežiausi, tinkamiausi, pigiausi ir kitaip kaip |*ausi|. Štai ir pomidorinės sriubos – jos geriausios antroje vasaros pusėje. Liepos pabaigoje, kai dar alpstančiuose vasaros karščiuose prinoksta pirmieji pomidorai, geriausia ruošti šaltą ispanišką trintų pomidorų sriubą. O rugpjūčio pabaigoje, kai pomidorai savo įvairove ir gausa pasiekia patį derlingumo piką – jau galima virti ir trintas pomidorines sriubas. Kodėl tada? Nes pomidorų būna begalė, jie gardus (ne tie plastikiniai, kurie turi tik išvaizdą ir daugiau nieko – tokiais prekybos centrai prekiauja žiemą), aromatingi, kupini savitų skonių ir yra labai pigūs.

Aš labai mėgstu pomidorines sriubas. Jos gaivios,  sočios bet neapsunkinančios, o iš pomidorų galima išgauti įvairiausių skonių paletę. Pomidorus galima naudoti neapdorotus, galima kepti, troškinti, skrudinti ant griliaus ir dar visaip su jais žaisti. Ir galiausiai iš jų sukurti sriubą. Kaskart kitokią ir vis tiek mėgiamą. Gardžiais prieskonių aromatais kutenančią nosį.

Aš apie šias sriubas dar ne kartą pasakosiu. Bet šį kartą – pati paprasčiausia, mažiausiai pastangų reikalaujanti ir visuomet pavykstanti net ir pradinukams.

Kreminė trinta pomidorų sriuba

  • 1kg gerai sunokusių pomidorų (6-7 vidutinio dydžio vnt.)
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • 3-4 skiltelės česnako
  • šaukštas sviesto, šlakelis alyvuogių aliejaus
  • 0.5l vištienos sultinio
  • nedidelės saujos virtų ryžių (nebūtinai)
  • 100ml grietinėlės (nebūtinai)
  • kapotų šviežių petražolių ir čiobrelių
  • druskos ir pipirų
  1. Puode apkepiname iki skaidrumo ant aliejaus ir sviesto susmulkintus svogūno galvą ir česnaką
  2. Sudedame kubeliais pjaustytas morkas, ketvirčiais susmulkintus pomidorus, sukapotas petražoles ir čiobrelius.
  3. Pamaišydami pakepame dar 3-5 minutes, supilame sultinį, pasūdome, uždengiame dangtį ir patroškiname ant vidutinės ugnies ~15min.
  4. Imame švarų puodą, į kurį per mietalinį sietelį pertriname troškinį. Dedame ryžius, pilame grietinėlę, viską pakaitiname iki virimo.
  5. Pateikiame karštą, užbarstome pipirų, puošiame petražolių lapeliais.

kreminė pomidorinė sriuba

Gardžiausia ši sriuba su česnakinėmis bagetėmis. Ja paruošti paprasta: pjaustote bagetę, dedate į skardą, apšlakstote aliejumi su česnaku ir druska arba – traiškytą česnaką išsukate su sviestu ir druska ir dedate po nedidelį šaukštelį ant bagetės gabaliukų. Paskrudinate karštoje orkaitėje.

Keli patarimai:

Jeigu neturite čiobrelio – naudokite baziliką. Tiks ir šviežias kapotas ir blogiausiu atveju – džiovintas. Turės savito aromato ir suteiks sriubai naujų natų. Ryžiai neprivalomi, bet gerai išvirti jie savo kreminiu pojūčiu papildo sriubą.

Šią sriubą gana lengvai galima paversti vegetariška. Nenaudokite sviesto, imkite alyvuogių aliejų, nenaudokite grietinėlės, sriuba skani ir be jos. Grietinėlė duoda savitą saldumą, kuris yra atsvara pomidorų rūgštelei. Bet saldumą galima kompensuoti morkomis – kepamos jos tampa salsvos ir užpildo sriubą. Vietoje vištienos naudokite daržovių sultinį. Va ir visos modifikacijos.

Tiesa, sriuba gavosi rusvai – oranžinė. Taip jau yra, morkos savo spalva užgožia pomidorus, kurie termiškai apdorojami šviesėja. Norite labiau raudonos? Į troškinimo pabaigą įberkite šaukštelį saldžiosios paprikos miltelių. Jie ne tik nudažys sriubą sodria raudona spalva, bet ir suteiks papildomų skonio ir aromato natų.