Baigiasi pirmasis žiemos mėnuo. Mūsų organizmai nuvarginti saulės trūkumo, švenčių krūvio, vitaminų stoka tiesiog prašosi atgaivos ir kokio nors paprasto, gaivaus, mažai kaloringo ir lengvai įsisavinamo maisto.

Tokiu atveju labai tinka ši daržovių mišrainė. Ji yra šio metų laiko sezoninės virtuvės puošmena ir be to yra puiki žarnyno šluota. Gaminama iš tų produktų, kurie užauga mūsų daržuose ir nereikalauja jokių egzotinių daržovių. Tiesa, ją reikia pasigaminti kiek iš anksto, vienok vėliau ji gali laikytis šaldytuve ne vieną dieną ir laikui bėgant jos skonis tik gerėja.

Mišrainei reikės:

  • 1 žalio burokėlio, nulupto
  • 1/2 kopūsto galvutės
  • 1 didelės morkos
  • 2 svogūno galvučių

Užpilui reikės:

  • 300ml vandens
  • 50ml 9% acto
  • 50ml aliejaus
  • 1/2 šaukšto druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • 1 sutraiškytos česnako skiltelės
  • 1 lauro lapo

Gamyba:

  • Morką ir burokėlį supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais, idealu jei turite virtuvinį kombainą arba tam skirtą pjaustyklę – tai palengvina smulkinimą
  • Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais
  • Kopūstą plonomis plunksnelėmis. Visas daržoves sudėkite į indą.
  • Pagaminkite užpilą: visus jam reikiamus produktus sudėkite į puodą ir užvirkite. Nukaiskite.
  • Kiek pravėsusį užpilą užpilkite ant daržovių, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir dėkite į šaldytuvą 3 paroms.
  • Kartais – kas pusdienį – pamaišykite, tai suvilgys daržoves užpilu ir skonis bus geresnis.

Išlaukus tris paras mišrainė paruošta. Ją galima valgyti vieną arba teikti kaip garnyrą prie kitų patiekalų.

Gali būti, kad jūs raukotės išgirdę žodį actas – jokių bėdų, keiskite jį obuolių ar vyno actu, arba citrinų sultimis. Mums svarbu, kad užpilas turėtų rūgšties.

O šiaip mišrainė tikrai gardi ir vitamininga. Tikra atgaiva pilvui po visų šventinių maratonų ir kepsnių/

Beje, ją valgau jau daugiau nei savaitę ir gerai persisunkusi užpilu ji primena barščius. Nevirtus barščius. Suprantu, skamba keistai – bet norint pajusti šį skonį teks patiems pasigaminti tokios mišrainės ir paragavus sužinosite apie ką aš kalbu. 🙂

Tiesa, nenustebkite, kad šios mišrainės gausis nemažas kiekis – tai tik į naudą. Laikant sandariuose induose šaldytuve ji bus tinkama valgyti net kelias savaites. O per tą laiką jūs tikrai ją suvalgysite ir dar pasigaminsite naujos.

Skanaus!