Šią savaitę maisto pasaulyje šovė ryški padažo reklama, kurioje Heinz ir Absolut skelbia sujungę savo patirtis ir sukūrę ypatingą padažą. Reklama ryški, kitaip ir negali būti, kuomet į reklamą metamos dviejų korporacijų pastangos. Ir viskas su tuo yra gerai.

O štai su produkto kūryba – nevisai. Jie pagamino klasikinį praėjusio šimtmečio italų – amerikiečių virtuvės popsą „vodka sauce” arba degtinės padažas, jei pažodžiui. Jis nėra senas, tačiau buvo (ir tebėra)  toks populiarus, kad tapo jau padažų klasika.

Iš esmės šis oranžinės spalvos padažas – o tokia spalva išgaunama smulkinant pomidorus blenderyje – yra klasikinis itališkas pomidorų padažas, praturtintas degtine ir riebia grietinėle. Turint tokį padažą užtenka papildomai pridėti penne makaronų, gero kietojo sūrio pabarstymui ir gaunate pigų, bet visiems patinkantį patiekalą. Ir jeigu tikėti kulinarijos ekspertų nuomone, tai degtinė yra vienas iš kertinių priedų, kuris kardinaliai pakeičia padažo skonį.

Padažas gaminamas gana paprastai, einant klasikiniu keliu:

  • prikaistuvyje įkaitinamas šaukštas sviesto ir keli šlakeliai alyvuogių aliejaus
  • suberiami ir apkepinami kubeliais kapoti svogūnas ir 3 česnako skiltelės
  • sudedamas 100g pomidorų pastos ir pakaitinama ~3min. idant joje esantys cukrai karamelizuotųsi
  • supilama 400ml skardinė konservuotų pomidorų savo sultyse ir kaitinama dar 10min.
  • įberiama šviežių ar džiovintų bazilikų bei raudonėlių, jei mėgstate aitriau – galima įberti žiupsnelį aitriųjų paprikų dribsnių
  • supilama ir įmaišoma 250ml riebios grietinėlės, pakaitinama minutę – kitą
  • visas padažas supilamas į blenderio indą ir suplakamas iki vientisos kreminės masės
  • padažas gražinamas į prikaistuvį, švelniai sūdomas ir kaitinamas toliau
  • suberiami al-dente penne makaronai ir supilama 60ml degtinės
  • maišoma ir kaitinama dar ~3min, idant makaronai būtų padengti ir prisigertų padažo (jei padažas per greit tirštėja – galima įpilti karšto vandens, geriausi to, kuriame virė makaronai)
  • prikaistuvis nukaičiamas, suberiama 50g tarkuot kietojo sūrio ir įmaišoma mentele.

Makaronai su padažu pateikiami plačiose lėkštėse, papildomai apibarstant tarkuotu kietuoju sūriu ir plėšytais šviežio baziliko lapeliais (jei turite).

Gauname restoraninio stiliaus patiekalą – lėkštę gardžiai atrodančių makaronų su švelniu, kreminiu oranžinės spalvos padažu ir kietuoju sūriu. Paprasta, greita, gardu – todėl ir labai populiaru.

Nesvarbu, kurią versiją rinksitės – pirktinę ar namų darbo, o gal apskritai nesirinksite jokios – jūs jau laimėjote. Perskaitę iki čia jūs sužinojote kas tas „vodka sauce” ir kam jis naudojamas. Beje, nepretenduoju į unikalumą, mat šio padažo versijų egzistuoja panašiai tiek pat, kiek ir klasikinio pomidorų padažo versijų. 🙂

P.S. tai nėra reklama, bet jei kartasi Heinz ar Absolut atstovai man pateiktų šio padažo paragavimui aš mielai papildyčiau šį įrašą savo įspūdžiais. Viršelio nuotrauka pasiskolinta iš interneto tik informaciniais (nekomerciniais) tikslais.