Pavasaris – atsinaujinimo metas, kurio metu keičiasi gamta, keičiamės mes, norisi keisti ir maistą, o tiksliau patiekalus, kuriuos valgome kasdien. Jau nebesinori sunkaus, sotaus žiemiško maisto, akys vis labiau krypsta link daržovių, žalumynų ir galvose sukasi mintys apie lengvesnius ir paprastesnius patiekalus.

Vištiena grietinėlės padaže yra kaip tik toks „vieno puodo” patiekalas, kurį galima pagaminti per gerą pusvalandį, o pateikus su mėgiamomis salotomis – sočiai pamaitinti gausų būrį. Tačiau kartu tai nebus tikslus receptas, o labiau gamybos būdo ir bendrinių principų aprašymas, todėl jeigu esate pedantas, viską matuojantis gramo tikslumu ir puolantis į paniką pamatę recepte terminus „šlakelį” arba „saujelę” – nebeskaitykite toliau, šis receptas ne jums.

Produktai. Jums reikės vištienos. Aš renkuosi šlauneles su odele ir kaulu (d.ž.k. kumpelius) , nes jų mėsa skani ir nedrangi. Perku tiek vienetų, kiek žmonių ketinu pamaitinti. Žinoma, galima imti visą vištą ir supjaustyti gabalais, blogiau nebus. Tik nepamirškite, kad krūtinėlė iškepa pirma ir perkepusi ima džiūti, todėl jos nesmulkinkite ir kepkite vientisu gabalu. Galite rinktis kalakutieną, galite pirkti ančių kojeles. Tiks viskas, ką mėgstate, tiesiog pasirinkus vieną ar kitą produktą pasirinkite tinkamą gamybos trukmę.

Dar reikės  300ml. sultinio, 200ml. riebios grietinėlės ir šaukšto su kaupu miltų padažui. Svogūno arba šaloto ir kelių česnako skiltelių, poros vidutinio dydžio morkikių, 400g rudųjų pievagrybių, dabar pavasaris, prasideda smidrų sezonas – kaip tik tiks pundelis. Beje, daržoves bei jų derinius galite rinktis kokius mėgstate: pavyzdžiui kalafiorus, mažas cukinijas, šparagines pupeles ir dar ką tik panorėsite. Ta bus jūsų receptas, toks, kokį labiausiai mėgstate.

Na ir dar prieskonių reikės – druskos, maltų juodųjų pipirų, šviežių krapų, petražolių ar bazilikų pabarstukams. Poros šaukštų sviesto kepimui ir šiek tiek baltojo vyno rūgštelei suteikti.

Gamyba. Imkite didelę ir pageidautina – gražią, nenudėvėtą keptuvę. Didelę, kad tilptų visa vištiena apkepti, o gražią – tokią, kurioje galėsite pateikti patiekalą į stalą. Įjunkite orkaitę +180C, keptuvę statykite ant kiek kaitresnės nei vidutinė ugnies ir meskite į ją sviestą, tegul tirpsta. Tuo metu  vištieną apibarstykite druska, pipirais ir dėkite į keptuvę odele žemyn. Palikite ramybėje ir tegul kepa nejudinama 3-4min. , kol apskrus iki dailios auksinės spalvos. Tada apverskite ir apkepkite kitą pusę.

Kol višta kepa dubenyje sumaišykite sultinį, grietinėlę ir miltus ir išplakite šluotele, kad neliktų gumuliukų ir miltai tolygiai pasklistų skystyje. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką.

Dailiai apskrudusią vištieną iš keptuvės perdėkite į skardelę ar kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Mums nebereikia, kad ji toliau skrustų, bet reikia, kad iškeptų, todėl tegul kaista orkaitėje dar apie pusvalandį, kol pilnai iškeps ir mėsa ims lengvai atsiskirti nuo kaulų.

Keptuvę, kurioje kepė mėsa, vėl dedame ant ugnies, beriame į ją svogūną ir česnaką ir pamaišydami apkepame, kol suminkštės. Beriame smulkintas morkas ir jei turite – kitas šaknines daržoves. Pakepame 3-5 minutes, pilame vyną ir mentele atsargiai nuo dugno nugramdome viską, kas prikibo. Vyno galite ir nenaudoti, tačiau reiktų nepamiršti rūgštelės patiekalo balansui. Galima naudoti per pusę perpjautus vyšninius pomidoriukus, jie suteiks rūgštelės. Galima įpilti šlakelį baltojo vyno acto ar citrinų sulčių. Elkitės savo nuožiūra.

Suminkštėjus šakninėms daržovėms berkite per pusę perpjautus pievagrybius, apkepkite kelias minutes ir supilkite padažui skirtą mišinį. Išmaišykite, sumažinkite ugnį iki mažos ir leiskite viskam  neskubriai troškintis atviroje keptuvėje ~15min. Padažas persisunks keptuvėje esančiais skoniais ir sutirštės. Šiuo metu galite paruošti salotas garnyrui ir susmulkinti prieskoninius žalumynus pabarstukams.

Jeigu turite smidrų – juos nuplaukite, nupjaukite kietuosius kotų galus (juk žinote, kad smidrų naudojama tik minkštoji stiebo dalis, kuri lengvai lūžta lenkiama) ir įmeskite į padažą su daržovėmis vos porai minučių. Paragaukite padažą. Teoriškai jam turi nieko netrūkti, tačiau dėl viso pikto patikrinkite, ar netrūksta druskos.

Pateikimas. Kai vištiena bus iškepus (o ji kaip tik šiuo metu jau turi būti iškepusi) nukaiskite keptuvę, išimkite šlauneles iš orkaitės ir sudėkite jas į keptuvę su padažu ir troškintomis daržovėmis. Apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis ir iškart pateikite į stalą su visa keptuve bei plačiu šaukštu.

Į lėkštę dedamas mėsos gabalėlis, jis apliejamas padažu, šalia dedamos troškintos daržovės ir šviežios, jeigu paruošėte. Šio gamybos būdo esmė tame, kad mėsa gaminama sau, daržovės ir padažas – sau, vėliau viskas apjungiama. Privalumas, kad visi produktai gauna būtent jiems reikiamą gamybos trukmę, viskas išlieka trašku ir neištižę. Kartais žmonės nemėgsta troškinių , nes jie primena marmalą. Čia taip nebus, nors gamyboje naudojamas troškinimas.

Skanaus!