Ceviche – tai toks žuvies patiekalų ruošimo būdas, kurį sugalvojo Lotynų Amerikoje ir Karibuose prieš du tūkstančius metų. Priklausomai nuo regiono tariamas kaip seviche, ceviche ar cebiche. Jo esmė tokia: šviežios žuvies file marinuojama žaliosios citrinos arba citrinos sultyse su druska ir aitriąja paprika. Pagardinimui naudojami įvairūs priedai ir prieskoniai. Tačiau sultys yra kertinis komponentas. Taip marinuoti produktai papildomai neapdorojami, o tiesiog pateikiami valgyti vieni arba su priedais bei pagardais. Tai labai šviežia, labai gaivu ir labai populiaru šiuo metu. Kaip ir viskas, ką pasaulis žino ir naudoja jau seniai, o mes viską atrandame iš naujo, nes ir galimybę pažinti pasaulį bei jo kultūras turime kiek mažiau nei 30 metų. Tačiau štai kame bėda – ceviche reikalauja tam tikrų žinių, šviežių maisto produktų ir ypatingos švaros. Priešingu atveju galima nesunkiai apsinuodyti ar gauti žuvų pernešamų parazitų. Ypač tada, kai patiekalas gaminamas ne tradiciniu būdu, kuris reikalauja marinuoti produktus bent 3 valandas, o moderniuoju, kuomet marinavimas netrunka nė pusvalandžio.
Vienok šiandien nebus nei žuvies, nei jos patiekalų, nes kalbėsime apie griežtai vegetarišką patiekalą – kukuruzų ceviche gardintą morkų sriubą su pomidorais ir ciberžole.
Morkų sriuba su kukurūzų ceviche
- 1kg morkų
- 1 didelis svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- 400g. konservuotų pomidorų arba 5 švieži
- 400ml kokosų pieno
- 1 šaukštas ciberžolės
- druskos, maltų juodųjų pipirų
- alyvuogių aliejaus
- Ceviche: 200g. kukurūzų, žalioji citrina, pluoštelis petražolių lapelių, druska, juodieji pipirai ar aitrioji paprika, šlakelis aliejaus
- Nulupame daržoves, stambiai susmulkiname.
- Storadugniame puode įkaitiname kelis šlakelius aliejaus ir ant vidutinės ugnies pakepame svogūną, česnaką ir ciberžolę, kol svogūnas suminkštės (~3min.)
- Beriame pusmėnuliais pjaustytas morkas, pilame skardinę pomidorų, gerai išmaišome, pakepiname apie minutę.
- Pasūdome, pabarstome pipirais ir užpilame vandeniu - tiek, kad apsemtų puodo turinį.
- Uždengiame, užverdame ir leidžiame pavirti ant vidutinės ugnies 15-20min. kol morkos suminkštės.
- Tuo metu gaminame ceviche: į dubenėlį su kukurūzais ir smulkiai kapotomis petražolėmis įspaudžiame citrinos sultis, pasūdome, pagardiname ir pašlakstome aliejumi. Gerai išmaišome.
- Morkoms suminkštėjus iki obuolio minkštumo nukeliame puodą ir rankiniu blenderiu susmulkiname viską iki vientisos masės.
- Įmaišome kokosų pieną ir paragaujame, pasūdome jei reikia, pakaitiname, bet neužverdame.
- Sriuba pateikiama dubenėliuose, į centrą dedama kukurūzų ceviche, pašlakstoma alyvuogių aliejumi.
Savaime sriuba yra morkiškai – saldoka. O štai ceviche savo rūgštele suteikia pikantiškos atsvaros ir papildo morkų bei ciberžolių derinį. Sriuba ir valgoma nemaišant, šaukštu pakabinant šiek tiek kukurūzų ir užgriebiant sriubos, kad burnos skonio receptoriai vienu metu būtų dirginami saldumu, rūgštele, prieskonių pikantiškumu.
Savo pirminiu užmanymu tai labiau ankstyvo rudens sriuba, kuomet jau atslūgo vasaros karščiai, bet dar nesinori sunkaus ir sotaus maisto. Tada, kai jau morkos šviežios, petražolės lysvėje dar žaliuoja, o šiltnamyje kabo keli vėlyvi pomidorai. Tuomet ir kukurūzų galima tiesiai nuo burbuolės nurinkti. Vienok ne ką prastesnė ji ir pavasarį – morkos bei svogūnai išsilaiko kuo puikiausiai, o kukurūzai bei pomidorai iš bėdos tinka ir konservuoti. Gardu su traškia balta duonele. Arba be jos, jeigu siekiate padailinti kūno linijas iki šiltojo metų laiko.
Iš recepte išvardintų maisto produktų pagaminsite 6 porcijas sriubos. Skanaus!