Nežinau, ar pastebėjote, bet vienas žymus maisto tinklaraištis atrinko 10 geriausių šaltų sriubų Europoje. Mane tai nudžiugino dvigubai. Visų pirma – tautiniu pasididžiavimu – šaltibarščiais, kurie užėmė garbingą pirmą vietą.

Antra priežastis – tai įkvėpimas tyrinėti ir rašyti apie kitas garsias ir ypatingas šaltas sriubas. Laukiau, kol karšti orai grįš į Lietuvą ir aš galėsiu mėgautis sezoninės virtuvės patiekalais ir dalinti su jumis savo naujais potyriais.

Nieko nelaukiant einame pažindintis su antros vietos nugalėtoja, ispaniška šaltsriube Porra antequerana. Ši sriuba yra turtinga ne tik savo skoniu, bet ir savo istorija. Pavadinimas „antequerana“ kilęs iš Antekeros, miesto Malagoje, pietų Ispanijoje. Tradiciškai porra antequerana buvo valstiečių patiekalas. Jie naudojo viską, ką turėjo po ranka, pavyzdžiui, duoną, pomidorus, daržoves, alyvuogių aliejų ir česnaką, kartu su likusiu mėsos ir kiaušinių produktu. Šie ingredientai buvo sutrinti grūstuvėje ir piestelėje, vadinamoje „porra“, iš kurios sriuba ir gavo savo pavadinimą. Manoma, kad sriuba kilusi dar senovės Romos laikais, kai romėnai bandė užkariauti visą tuometinę Europą. Iš pradžių porra antequerana buvo patiekiama šilta. Laikui bėgant ji tapo vėsia sriuba, ypač tinkama karštoms Andalūzijos vasaroms.

Ši sriuba įtraukta į Andalūzijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Ir nors patiekalas kiek pakito bėgant metams, tačiau tai jo nei kiek nesuprastėjo. Ir aš nežadu, kad tai bus jūsų gardžiausia ragauta šaltoji sriubs, tačiau jeigu mėgstate gaspačo – ši sriuba jums irgi gali patikti.

Produktai

650-700g gerai sunokusių, jei įmanoma – pernokusių pomidorų.

1 žalioji arba raudonoji paprika

2 česnako skiltelės

150g baltos duonos, geriau vakarykštės (ne ką tik iškeptos)

1 šaukštas vynuogių acto

100ml ypač gero alyvuogių aliejaus

druskos, maltų juodųjų pipirų

smulkiai sukapotų vytinto kumpelio, kietai virto kiaušinio, konservuoto tuno savo sultyse pateikimui.

Gamyba

Jei turite blenderį – gamyba bus itin greita ir paprasta. Tiesiog reikia kubeliais supjaustyti pomidorus, papriką, duoną ir sudėti į blenderį kartu su nuluptomis česnako skiltelėmis. Šiek tiek pasūdyti, pagardinti pipirais ir viską sutrinti iki vientisos tirštos masės.

Betrinant supilti actą ir aliejų.

Pateikti dubenėliuose, užbarstant kapotu kiaušiniu, kumpeliu ir tunu.

Valgoma nedelsiant, kad nesušiltų. Galima pagaminti kiek iš anksto ir atvėsinti šaldytuve.

Patarimas: jei tik įmanoma – naudokite ne tiesiog paprastą blenderį, o plaktuvą, kuriame gaminamos trintos sriubos. Jam bedirbant pilkite aliejų plona srovele – tai šiek tiek pavers aliejų emulsija ir suteiks sriubai ypatingos kreminės tekstūros.

Pateikiant galima dar šiek tiek pašlakstyti alyvuogių aliejaus ant viršaus.

Štai tokia antra geriausia šalta sriuba Europoje anot Taste Atlas.

Trečiosios vietos nugalėtoja yra taip pat ispanų sriuba Salmorejo. Ji labai panaši į Porra antequerana, tik jai nenaudojama paprika, bet gali būti naudojamas agurkas. Ji kiek skystesnė, ne tokia kreminė – taip yra todėl, kad joje daugiau pomidorų, mažiau duonos. Ir Salmorejo yra kilusi iš Córdoba miesto. Tai tiek esminių skirtumų, tad jos aš negaminsiu.

Ketvirtosios vietos nugalėtoja – bulgarų Tarator sriuba. Apie ją jau esu rašęs kiek anksčiau.

Penktą vietą užėmė prancūzų klasika – Vichyssoise.

O štai šeštosios vietos nugalėtojos dar nesu gaminęs, tad jai paskirsiu atskirą įrašą.

Smagios beprasidedančios vasaros!