Kai sėdi namuose, su apribota teise išvykti už namų ribų (kaip dabar), nejučiomis prisimeni savo geriausias keliones ir mintyse nusikeli atgal laiku į tas žavingas akimirkas, kurios labai ryškios iki šiol. Niekada neslėpiau, kad Graikija yra mano didžioji meilė. Būtų mano valia – leisčiau savo senatvę joje, kur nors nuo turistų nutolusioje saloje, mažame baltame namelyje, pro kurio langą galėčiau matyti saulėlydžius. Vakarais sėdėčiau terasoje, neskubriai gurkšnočiau baltą vyną ir svajingai žiūrėčiau kaip į jūrą leidžiasi saulė. Ne kartą turėjau tokias akimirkas ir noriu jų vėl ir vėl…

Man patinka ir graikų virtuvė, dauguma jos ragautų patiekalų. Jie paprasti, lengvi, labai aromatingi ir turtingi. Šis patiekalas taip pat yra kilęs iš Graikijos. Tai senas, tradicinis graikų valgis, kurio lėkštė gali atstoti visą vakarienę. Jis lengvas, bet labai sotus. Ir labai aromatingas…

Graikiškas avinžirnių troškinys

  • 1 stiklinė pupelių
  • 1 stiklinė avinžirnių
  • 1 morka
  • 1 svogūno galva
  • 2 saliero stiebkočiai
  • 3-4 skiltelės česnako
  • 1 geltonoji citrina
  • ~2l sultinio
  • gero graikiško alyvuogių aliejaus
  • druskos, maltų pipirų
  • džiovinto raudonėlio, baziliko
  • kapotų krapų pateikimui
  1. Pupeles ir avinžirnius užmerkiame vandenyje per naktį ar net parai.
  2. Puode įkaitiname aliejų, beriame kubeliais pjaustytus svogūną, morkas, salierus
  3. Kepiname 5-7 minutes pamaišydami ant stiprios ugnies.
  4. Beriame smulkintą česnaką, raudonėlį, baziliką, pamaišome.
  5. Po kelių sekundžių prieskoniai ima kvepėti - beriame nukoštus avinžirnius ir pupeles.
  6. Nuplauname citriną ir įtarkuojame geltonąją žievėlės dalį.
  7. Supilame sultinį, palaukiame kol užvirs ir sumažinę ugnį troškiname kol avinžirniai suminkštės.
  8. Nukaičiame. Du samčius troškinio dedame į virtuvinį smulkintuvą.
  9. Gausiai sūdome, gardiname pipirais, išspaudžiame nutarkuotos citrinos sultis, pilame 5 šaukštus aliejaus.
  10. Smulkiname iki purios košės. Supilame atgal į puodą.
  11. Išmaišome, paragaujame ar netrūksta drukos.
  12. Patiekiame plačiose lėkštėse, apibarstydami kapotais krapais.

Labai citrusinis, labai aromatingas, burnoje tirpstantis ir guodžiantis patiekalas. Dievaži, jis kvepia Graikijos salų vakarais.

graikiškas troškinys

 

Tyčia nerašiau kokį sultinį naudoti. Aš naudojau vištienos, bet panaudojus daržovių sultinį patiekalas taps vegetarišku.

Tyčia nerašiau kiek laiko virti – tai priklauso nuo to, kada išvirs avinžirniai. Tai turi trukti 40-60 minučių. Troškinant ragaukite, suprasite kada jau gana.

Tai toks skystas troškinys ar tiršta sriuba. Visa šeima valgė ir gyrė, todėl manau, kad ir jums jis patiks.

graikiškas troškinys

Na ir dar patiekiant viską galima papildomai pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pridėti kelias skilteles citrinos, jei valgytojui norisi daugiau gaivumo patiekale.

Perfrazuojant klasiką: jei negali nuvykti į Graikiją turi pasikviesti Graikiją pas save.

Skanaus!