Visi žuvienės gerbėjai vienbalsiai pasakys: tikra žuvienė yra ta, kuri verdama ant laužo! O bet tačiau ne visi tą laužą turi ir gali bet kada ant jo virti, vienok žuvienės norisi – ką tada? Tada galima virti šventinę, veik karališką žuvienės versiją ir ja vaišinti svečius ypatingomis progomis. Pavyzdžiui – per Kūčias. Žiema, norisi ko nors šilto ir jaukaus – o ant stalo tik silkė,bulvės ir grybai. Tradiciška, bet neguodžia. O štai ši žuvienė kuo puikiausiai tiks kaip pagrindinis patiekalas Kūčių stalui ir džiugins sielą savo šiluma, aromatu ir skoniu.

Šį receptą nusižiūrėjau vienam šefui per petį, tad jis taip pat „adaptuotas restoraninės virtuvės” poreikiams – pagaminamas greit, lengvai gaminamas norimu porcijų kiekiu ir yra išties šaunus. Žemiau pateikiami kiekiai 4 didelėms ir sočioms šios sriubos porcijoms. Jūs galite nesunkiai perskaičiuoti pagal savo poreikius.

Karališka žuvienė

  • 1,5l vištienos sultinio
  • 2 stambios bulvės
  • 1 morka
  • 1 didelis sunokęs pomidoras
  • 300g šviežios lašišos be odos ir kaulų
  • 200g nuluptų ir sušaldytų krevečių
  • Prieskoniniai žalumynai: laiškinis česnakas, petražolės lapeliai, krapai
  • Druska, juodieji pipirai
  • 40ml degtinės
  1. Užverdame sultinį, į jį beriame labai mažais kubeliais pjaustytas morkas, paliekame virti;
  2. Kol morkos verda - bulves supjaustome mažais kubeliais, beriame į puodą;
  3. Pomidorui nulupame odelę, supjaustome mažais kubeliais, beriame į puodą;
  4. Kubeliais pjausotme ir lašišą, vidutinio dydžio - kad būtų malonūs valgyti, bet nepervirtų ir nebyrėtų;
  5. Jeigu prieskoniniai žalumynai džiovinti - beriame juos dabar, kartu su lašiša;
  6. Užvirus sriubai beriame krevetes, pabarstome druska, pipirais;
  7. Jeigu prieskoniai švieži - nurenkam lapelius nuo kotelių ir sukapojam kuo smulkiau;
  8. Beriame į užvirusį puodą, paragaujame ar netrūksta druskos, supilame degtinę;
  9. Leidžiame pavirti apie minutę neuždengtu dangčiu, išjungiame ugnį ir uždengiame dangtį. Sriuba išvirta.

Taip, čia nėra klaidos – sriubai naudojamas vištienos sultinys. Tokia originali recepto versija. Bet esant reikalui jį galima drąsiai keisti daržovių, arba dar geriau – žuvies sultiniu.

Nesibaiminkite degtinės – virimo metu alkoholis išgaruos iš karštos terpės, liks tik savotišku aitrumu sustiprintas skonis. Jeigu esate kategoriškai prieš degtinę, galite jos ir nenaudoti – žuvienė bus tinkama ir be jos; tiesiog toks prieskonis.

Negailėkite krapų, ir geriausia, kad jie būtų švieži ar šaldyti – tokie turi daug ryškaus aromato, kuris privalomas žuvienei. Nebrandinkite sriubos, ją privaloma pateikti iškart baigus virti. Turint paruoštus produktus ji išverda ~10min, todėl ją galite išvirti tiesiog per pertrauką tarp valgių.

žuvienė su lašiša ir krevetėmis

Pateikdami sriubą į lėkštes visų pirma su plačia mentele sudėkite daržoves ir žuvį, dėkite atsargiai, kad ji liktų nesubyrėjusi – taip sriuba atrodys dailiau. Išdalinę porcijomis žuvį ir krevetes samteliu užpilkite sultinį su žalumynais.