Tai bus dar vienas receptas – patarimas, kuris padės daugeliu gyvenimo atvejų. Dabar vasara, liepos mėnuo persivertė į antrą pusę ir daržai kupini žalumynų. Nesinori daug laiko praleisti virtuvėje, norisi tiesiog būti gamtoje, mėgautis aksominiais vakarais ir tyla arba neskubriais pokalbiais su draugais. Tačiau badas nėra bičiulis ir valgyti vis tik norisi. Štai čia padės šis laiko ir daugelio kepėjų patikrintas receptas, kurio rezultatas gali būti naudojamas kaip lengva vakarienė, kaip užkandis svečiams, kaip užkandis išvykoje į gamtą ar prie ežero ir dar begale skirtingų progų.

Minėdamas daugelį kepėjų aš neperdedu – šio nesaldaus kekso receptas buvo be galo populiarus prieš 5 ar 6 metus. Jį aprašė veik visi maisto blogeriai ir jis buvo kepamas daugelyje virtuvių. Tačiau ilgainiui jis jis užsimiršo, jį išstūmė naujos idėjos ar receptai ir ilgainiui šis receptas liko dūlėti internetų archyvuose. Aš manau, kad jis buvo užmirštas nepelnytai. Per pastaruosius keletą metų esu jį kepęs tiek kartų, kad receptą moku mintinai. Šis receptas ne kartą mane gelbėjo, kai teko keliauti į susitikimus, kuriuose „kiekvienas atsinešame ką nors užkąsti”. O ir šiaip kartais palepinu šeimą šiuo kepiniu, jis labai mėgstamas. Jį kepti reikia būtent dabar, vasarą, kuomet svogūnų laiškų ir daug, jie sultingi, traškūs ir kainuoja centus.

Šiuo įrašu bandysiu vėl populiarinti kadaise taip mėgtą ir nepelnytai užmirštą kepinį.

Svogūnų laiškų keksas su šonine ir kietuoju sūriu

  • 3 kiaušiniai
  • 100ml alyvuogių aliejaus
  • 100ml pieno
  • 200g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 100g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio
  • 100g mažais kubeliais pjaustytos rūkytos šoninės ar kumpelio
  • sauja svogūnų laiškų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų (ar kitų mėgiamų prieskonių, kuriuos dedate į nesaldžius pyragus)
  1. Virtuvinio kombaino pagalba išmaišome kiaušinius, aliejų ir pieną
  2. Kol mišinys plakasi atskirame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir sūrį
  3. Po truputį juos suberiame į kombainu maišomą skystį
  4. Sūdome, barstome pipirus ar prieskonius
  5. Beriame šoninę ir smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus
  6. Palaukiame, kol viskas tolygiai įsimaišys ir gautą masę supilame į kepimo popieriumi išklotą kekso formą
  7. Kepame +180C kaitrumo orkaitėje 40-45min. kol kekso paviršius dailiai apskrus ir parusvės
  8. Išėmę leidžiame kiek pravėsti, išimame iš formos, pjaustome riekelėmis.
  9. Tinka valgyti dar karštą ir jau atvėsusį, abiem atvejais gardus.

Purus, drėgnas, minkštas. Jis taip kvepia, kad dingsta nuo stalo pirmas, dar nespėjęs deramai atvėsti. Dėl šios priežasties aš visada kepu dvigubą kiekį.

Kaip (tikiuosi) supratote čia esminį vaidmenį atlieka svogūnų laiškai ir sūris. Kumpelis ar šoninė šiaip, priedas, bet jis nėra privalomas. Todėl sakydamas recepte „sauja svogūnų laiškų” aš turėjau omenyje, kad dar nuskintų ir nepjaustytų svogūnų laiškų turi būti tiek, kiek jums telpa į saują. Jau vėliau juos visus reikia nuplauti, smulkiai supjaustyti ir įberti į maišomą tešlą.

Tai patogus receptas jei tik turite virtuvinį kombainą – kol maišomi skysti produktai galima sutarkuoti sūrį ir sumaišyti sausus produktus, tada nenutraukiant maišymo suberti juos į kombaino indą. Kol išsimaišys tešla galima susmulkinti svogūnų laiškus ir kumpelį, vėl suberti. Tada dar kiek palaukti – per tiek laiko įkaista orkaitė – ir į formą su popieriumi šaukšto pagalba tirštą ir elastingą mišinį perkelti ar perkrėsti bei pašauti į orkaitę. Darbai baigti – belieka laukti dailaus rusvumo ir ryti seiles uodžiant kvapus.

Besileidžianti saulė, taurė vėsaus vyno, kelios riekės šio gardaus kekso ir neskubrūs pokalbiai dienos pabaigoje. Žiūrėk, ir gyvenimas ne toks jau blogas. Na, bent jau kol tebeturime vasarą, kad ir kokia trumpa ji būtų.

Išsikepkite šį keksą ir aš tikiu, kad jis taps jūsų mėgiamu kepiniu užkandžiams. Galima paruoštą tešlą kepti keksiukų formelėse, tuomet skonis bus toks pats, bet atrodys kiek kitaip, subtiliau. Papildykite šį receptą savo prieskoniais, priedais ar žolelėmis. Jis pateisins visus jūsų eksperimentus ir lūkesčius.

Skanaus!