Aš esu girdėjęs gandą, kad aštrus maistas skatina medžiagų apykaitą, dar žinomą kaip metabolizmas. O greita medžiagų apykaita dabar labai madinga, gal dėl tos priežasties ir įvairios aitrios sriubos dabar populiarios. Aš nežinau ar aštrūs prieskoniai išties spartina metabolizmą ir kurie prieskoniai būtent bei kaip dažnai juos reikia valgyti, idant viskas įgautų spartos. Tiesiog nesu mitybos ekspertas, nebaigiau jokių mokslų šioje srityje ir nemėgstu kalbėti apie tai, ko neišmanau.

Tačiau aš tikrai išmanau ar maistas mane džiugina ar ne. Ir sriuba, kurią viriau šį vakarą mane tikrai džiugina.

Visų pirma mane džiugina jos spalva – ji sodriai ryški. Ją taip nudažė sudėti produktai bei prieskoniai, todėl mane labai džiugina turtinga jos spalva šiuo tamsiu ir pilku metų laiku.

Mane džiugina jos aromatas – dėl ypatingų priedų jis maloniai kutena nosį viliojančiais kvapais.

Mane džiugina jos skonis ir tekstūra. Tai trinta sriuba, kuri skoniu yra turtinga, ryški ir pikantiška. Gal net saikingai aitri. Kaip tik tai, kas sušildo, pasotina ir nudžiugina tačiau neapsunkina ir tinka vegetarams. Vieni privalumai!

Aitri raudonoji sriuba

  • 800ml konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
  • 3 didelės morkos, supjaustytos kubeliai
  • 1 didelis svogūnas, supjaustytas kubeliais
  • 8-10 česnako skiltelių, perpjautų per pusę.
  • 1l daržovių sultinio arba vandens
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 1 šaukštas raudonojo kario pastos
  • truputį raudonos aitriosios paprikos dribsnių
  • 1 šaukštas saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 šaukštelis džiovinto baziliko
  • 2 šaukštai saldžiojo čili padažo (nebūtinai)
  • druskos, juodųjų pipirų
  • alyvuogių aliejaus kepimui
  1. Puode įkaitintame aliejuje apkepami svogūnai ir morkos ~10min
  2. Beriami visi prieskoniai, išskyrus druską, ir pamaištant kepami dar minutę, kad pasklistų aromatas.
  3. Pilami pomidorai, dedama pomidorų ir kario pastos, išmaišoma ir pakaitinama 5-10min.
  4. Pilamas sultinys, leidžiama užvirti, paverdama ant lėtos ugnies kol morkos taps minkštos.
  5. Puodas nukaičiamas, viskas sutrinama rankiniu blenderiu. Paragaujama ir sūdoma pagal skonį.
  6. Pateikiama įmaišius pesto arba pašlaksčius balzamiko kremu su trumais.
  7. Tinka šviesios duonos skrebučiai ar bruschetta patrinta česnaku.

Su pateikimu, kaip matote, galimi du keliai. Pirmas – labiau bazilikinis. Dar į karštą sriubą įmaišote šaukštą ar du pesto ir pateikiant bazilikas kutens nosį Viduržemiškais motyvais.

Aš nenorėjau pesto, todėl šią tirštą sriubą pašlaksčiau balzamiko kremu su trumais. Jo yra pirkti didesnėse parduotuvėse nuošaliuose keistų prieskonių ir pagardų kampeliuose, kainuoja kie virš euro ir mažo buteliuko užtenka labai ilgam. Taigi, balazmikas suteikė dailią tamsią spalvą, kuri juostelėmis dekoravo sriubos paviršių, skonis savitą prieskonį, o trumai – ryškų aromatą, kuris čia nuostabiai derėjo. Turėsit galimybę – būtinai pašlakstykite šią sriubą kuo nors, kvepiančiu trumais. Mmmm…. labai gerai! 🙂

Tai va kaip ir viskas. Sultinys išties nėra privalomas, skonių čia užteks, todėl kuo puikiausiai tiks ir vanduo. Saldųjį aitriosios paprikos padažą pasiūliau tik todėl, kad pomidorų bazės sriubos yra kiek rūgštokos ir skonio balansui dažnai dedamas cukrus. Bet vietoje jo galima dėti saldųjį aitriųjų paprikų padažą – saldumo užteks, pikantiškumo bus papildomai.

Na štai ir viskas, tiek to darbo. Pusvalandukas virtuvėje ir puode garuoja 6 ar net 8 porcijos ryškios visomis prasmėmis sriubos.

Neliūdėkite! 🙂