Aš tik dabar aptikau, kad niekada nesu aprašęs šio patiekalo ir mane šis atradimas nustebino. Taip yra todėl, kad jis yra vienas iš mano mėgiamų patiekalų – pastaruoju metu gaminu jį itin dažnai. Gaminu visaip, gaminu greitai ir jis yra neatsibostantis. Todėl kuo skubiau pagaminau jį dar kartą, kad galėčiau nufotografuoti ir aprašyti jums, mano mielieji skaitytojai.
Apie ką šis patiekalas. Jeigu mėgstate lankytis kinų virtuvės restoranuose Lietuvoje greičiausiai prie pagrindinio patiekalo papildomai užsakote ryžius. Jie būna kelių rūšių: paprasti (virti) ryžiai, ryžiai su kiaušiniu ir ryžiai su daržovėmis. Mūsuose tokius ryžius pateikia nedideliame dubenėlyje kaip garnyrą, mat tokiu būdu restoranas uždirba iš papildomo pardavimo. Nors šiaip, visame plačiame pasaulyje, tai yra atskiras ir savarankiškas patiekalas.
Jį geriausia gaminti tuomet, kai turite iš vakaro virtų ir atlikusių ryžių, kurie pastovėjo šaldytuve ir kiek apdžiūvo. Jei taip nutinka – niekada neišmetu ir pasigaminu šio kiniško gardėsio.
Gamyba labai greita, paprasta, todėl visų pirma reikia pasiruošti visus produktus:
- smulkiai kapotą svogūno galvutė
- smulkiais kubeliais pjaustyta paprika
- smulkiais kubeliais pjaustyta morka
- skardinė konservuotų kukurūzų
- 4 kiaušiniai, įmušti į dubenėlį, šiek tiek pasūdyti ir išmaišyti, idant trynys su baltymu susimaišytų; plakti tarsi omletui nebūtina
- beskonio (pvz rapsų) aliejaus kepimui (nenaudoti alyvuogių aliejaus ar pan.)
- sojos padažo
- sezamo aliejaus
- sezamo sėklų ir kapotų svogūno laiškų pateikimui
Ir dar būtinai reikės didelės keptuvės. Originaliai tai turėtų būti wok tipo keptuvė, kuriai reikia galingo dujinio degiklio, tačiau retas kas tokį turi. Tad tiesiog naudokime paprastą keptuvę ir kuo didesnę viryklės kaitrą gamybai.
Pradžia turi būti nuo kiaušinių kepimo. Į keptuvėje įkaitintą aliejų reikia supilti kiaušinių masę ir palikti ramiai kepti, kai jau bus įmanoma – apversti, dar kiek pakepus nuimti tarsi blyną. Blyną reikia supjaustyti nedideliais gabalėliais.
Dabar į keptuvę pilame dar aliejaus, jį gerai įkaitiname (kad jau net ir dūmelis pasimatytų) ir beriame kapotus svogūną / papriką / morką.
Maišydami pakepame 3 – 4 minutes. Suberiame nukoštus konservuotus kukurūzus, pamaišydami dar kepame porą minučių. Atrodys gražiai ir spalvingai:
Į šį mišinį beriame ryžius ir įmaišome. Leidžiame jiems pakepti kelias minutes kartu su daržovėmis, kartais pamaišome.
Visai pabaigoje įmaišome keptą smulkintą kiaušinį.
Viską pašlakstome sojos padažu ir šiek tiek (nepadauginkite!) sezamo aliejumi – jis suteiks specifinį skonį ir aromatą, būdingą kinų virtuvės patiekalams. Atrodys kažkaip taip:
Viskas, skubiai nukaičiame, dedame į dubenėlius, apibarstome sezamo sėklomis, kapotais svogūnų laiškais ir nedelsdami tiekiame į stalą valgytojams.
Ir štai jums restoraninės kokybės patiekalas per mažiau nei 20 min. nuo gamybos pradžios. Per tiek laiko nei jūs patys iki restorano nusigausit, nei jums kurjeris atvež į namus.
Ir, kaip suprantate, daržoves galite naudoti kokias mėgstate ar turite. Jei pasirūpinote egzotika – galima įmaišyti bambukų ūglių ar daigintų sojų. Norintiems aštriau – aitriosios paprikos. Ne pro šal bus įbarstyti „wok prieskonių” mišinio jei turite.
Norint dar sočiau galima dėti baltymo: keptos paukštienos gabalėlių arba smulkiai pjaustytos kiaulienos (kumpelio ar Panevėžio file). Viska tik jūsų pomėgių ir fantazijos (bei šaldytuvo turinio) vaisius.
Ypač tobula tai atvejais, kai atsibundate po vakarėlio kitos dienos metu, niekur nesinori eiti tik gulėti prie teliko ir maloniai tingėti, tačiau norisi valgyti ir būtų gerai – kažko nekasdieniško.
Susikaupkit, suimkit valią į rankas ir po 15min. mėgausitės karštu, kinų virtuve dvelkiančiu, patiekalu. Patikėkit – jums patiks.
Skanaus!